Ciasto ,,Jagodowa Rozkosz"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jagodowa Rozkosz to wyjątkowo smaczne ciasto. Ten przepis dostałam od babci, która bardzo lubiła korzystać w kuchni z darów lasu. Jest to bardzo oryginalny przysmak, gdyż oprócz jagód ma również twaróg i płatki owsiane, dzięki czemu ciasto jest lekkie (jeden kawałek ma około 260 kcal).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg świeżych jagód, 10 dag chudego twarogu, 1 łyżka mleka, 1 jajko, 4 łyżki oleju, 4 łyżki miodu, nieco sproszkowanej wanilii, szczypta soli, 15 dag pszennej mąki razowej, 10 dag płatków owsianych, 1 opakowanie proszku do pieczenia.
    Polewa: 5 dag masła, 2 łyżki syropu klonowego (lub cukru), 25 dag chudego twarogu, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 jajko, 5 łyżek zimnego mleka.

Ciasto ,,jagodowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przebrać jagody, umyć i dokładnie odsączyć. Wymieszać twaróg, mleko, jajko, olej, miód, wanilię i sól. Dodawać pomału, stale mieszając mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.
  • 2. Zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt kleinste, można dodać trochę mąki, jeśli zaś zbyt twarde dolać 1-2 łyżki wody). Wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 24cm (lub prostokątną blachę). Wyrobić wyższy (3-4cm brzeg) i wysypać na ciasto jagody.
  • 3. Na polewę wymieszać masło z syropem klonowym, dodawać następnie twaróg, jajko, oraz rozdrobniony w zimnym mleku budyń. Masę wylać na jagody.
  • 4. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni na najniższym ruszcie 60-70min. Pozostawić do ostygnięcia w formie.

Porady

Poza sezonem można użyć mrożonych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy