Sernik "jagodowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, kakao, cukier, szczyptę soli i jajko. Zagnieść na jednolitą masę.
2.Dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki do czasu przygotowywania serowej masy.
3.Przygotować masę serową. Jagody opłukać i osuszyć, zmiksować blenderem. Twaróg, puree jagodowe, cukier, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę.
4.Masę serową wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Ok. 10 min. przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. Piec dalej 10- 15 minut.
5.Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. Zimny sernik wstawić na parę godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.
Komentarze