Sernik "jagodowa rozkosz"

0 (0 ocen)

Pyszny jagodowy sernik z pianką. Polecam.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    180g mąki pszennej
    15g kakao
    100g masła
    1 jajko
    40g cukru
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    400-500g jagód
    380g cukru
    3 żółtka
    2 opakowania budyniu waniliowego

    Beza:
    3 białka
    70g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik "jagodowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, kakao, cukier, szczyptę soli i jajko. Zagnieść na jednolitą masę.
  • 2. Dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić na dnie formy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki do czasu przygotowywania serowej masy.
  • 3. Przygotować masę serową. Jagody opłukać i osuszyć, zmiksować blenderem. Twaróg, puree jagodowe, cukier, żółtka i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę.
  • 4. Masę serową wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Ok. 10 min. przed końcem pieczenia ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową. Piec dalej 10- 15 minut.
  • 5. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez ok. 15 minut, a następnie studzić na blacie kuchennym. Zimny sernik wstawić na parę godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować