ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Nie trzeba wielu składników ani dużo czasu by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki.

  • 35 min

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
    4 banany
    100 g cukru
    łyżeczka masła
    łyżka soku z cytryny

Ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło i cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy