świetne na słodki upominek walentynkowy dla ukochanego
Składniki:
150 g margaryny
200 g gorzkiej czekolady
5 jajek
125 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g konfitury malinowej lub wiśniowej
2 gotowe polewy czekoladowe
gotowe literki czekoladowe
Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100 g czekolady roztop w kąpieli wodnej razem z margaryną . Jajka ubij dokładnie z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej marg. i oprószonej mąką tortownicy i piecz w 180 st.C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwróć do góry dnem. 100 g gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce. Upieczone ciasto ostudź i przekrój w poprzek. Blaty przełóż konfiturą, złóż ponownie i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Troszkę polewy zostaw. Jeszcze nie zastygłe boki posyp tartą czekoladą. Na wierzchu ciasta narysuj resztą polewy serduszko. Gdy polewa zastygnie jego środek podrap widelcem i ułóż na nim napis z czekoladowych literek.
Komentarze