ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

świetne na słodki upominek walentynkowy dla ukochanego

Składniki:

  • 150 g margaryny
    200 g gorzkiej czekolady
    5 jajek
    125 g cukru
    100 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g konfitury malinowej lub wiśniowej
    2 gotowe polewy czekoladowe
    gotowe literki czekoladowe

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100 g czekolady roztop w kąpieli wodnej razem z margaryną . Jajka ubij dokładnie z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej marg. i oprószonej mąką tortownicy i piecz w 180 st.C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwróć do góry dnem. 100 g gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce. Upieczone ciasto ostudź i przekrój w poprzek. Blaty przełóż konfiturą, złóż ponownie i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Troszkę polewy zostaw. Jeszcze nie zastygłe boki posyp tartą czekoladą. Na wierzchu ciasta narysuj resztą polewy serduszko. Gdy polewa zastygnie jego środek podrap widelcem i ułóż na nim napis z czekoladowych literek.

Porady

Temperatura piekarnika : 180oC 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy