Ciasto cytrynowe z jagodami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybkie ciasto o bardzo apetycznym smaku i aromacie cytryny. W połączeniu z jagodami daje niezwykle smaczny efekt.

  • 45 min

Składniki:

  • 125 g masła lub margaryny
    100 g cukru
    3 jajka
    200 g mąki
    1 łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
    cytryna

    1 szklanka jagód

Ciasto cytrynowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sok i cienko otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Zmiksować. Wyłożyć do formy o wymiarach 26x 21 cm lub do tortownicy o średnicy 24- 26 cm. Wyrównać. Równomiernie rozsypać jagody. Piec ok.40- 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast jagód można dodać inne owoce- czereśnie, wiśnie, itp. Można zrezygnować z soku cytrynowego i zamiast niego dodać 2-3 łyżki mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy