Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto to posiada w sobie dwa smaki: słodki i kwaśny. które świetnie się ze sobą komponują. Po prostu ciasto rozpływa się w ustach :-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 żółtka
    50 g cukru
    125 g masła
    120 g cukru
    2 cytryny
    500 ml śmietany 30 %
    2 żółtka
    1 jajko

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    250 g mąki
    2 żółtka
    50 g cukru
    125 g masła


    Ucierać żółtka z cukrem do białości (mikserem), posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka z cukrem, chwilę wyrabiać. Ręcznie wyłożyć na formę tarty ( u mnie okrągła blaszka ). Włożyć do piekarnika na 10 minut na 180 stopni C tak, aby się troszkę przyrumieniło.


    Krem cytrynowy:
    120 g cukru
    2 cytryny
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    2 żółtka
    1 całe jajko
    można też dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej


    Wymieszać żółtka, jajko, cukier i śmietanę, najlepiej zmiksować. Zetrzeć skórkę z dwóch cytryn + sok z cytryn i połączyć razem. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni C.


    Białko:
    4 białka
    100 g cukru kryształu ( dałam mniej )
    szczypta soli


    Ubijać białka na pianę + szczypta soli. Potem dodawać cukier kryształ. Wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 10 minut na 160 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy