Ciasteczka nagietkowe

0 (0 ocen)

Troszeczkę lata zasuszyłam w delikatnych płatkach nagietka.Wyczarowałam z nich słodką niespodziankę.Ciasteczka są bardzo kruche,cudownie chrupiące i...nagietkowe.

Składniki:

  • 350 g mąki tortowej
    80 g masła
    180 g cukru pudru
    2 łyżki nalewki nagietkowej
    2 łyżki suszonych płatków nagietka
    1 jajko
    1 żółtko

Ciasteczka nagietkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy masło,cukier puder,jajko,żółtko i nalewkę.Zagniatamy kruche ciasto.W trakcie zagniatania dodajemy suszone płatki nagietka.Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około pół godziny.Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm,podsypując delikatnie mąką.Foremką wykrawamy dowolny kształt i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C około 10-12 minut.
    Inspiracja: Mój własny przepis.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy