Troszeczkę lata zasuszyłam w delikatnych płatkach nagietka.Wyczarowałam z nich słodką niespodziankę.Ciasteczka są bardzo kruche,cudownie chrupiące i...nagietkowe.
Składniki:
350 g mąki tortowej
80 g masła
180 g cukru pudru
2 łyżki nalewki nagietkowej
2 łyżki suszonych płatków nagietka
1 jajko
1 żółtko
Ciasteczka nagietkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy masło,cukier puder,jajko,żółtko i nalewkę.Zagniatamy kruche ciasto.W trakcie zagniatania dodajemy suszone płatki nagietka.Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około pół godziny.Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm,podsypując delikatnie mąką.Foremką wykrawamy dowolny kształt i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C około 10-12 minut.
Inspiracja: Mój własny przepis.
Komentarze