Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.
Wymieszać mąkę z solą i dodać do masła z cukrem. Utrzeć na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić przez około 45 minut.
2.Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 3-4 mm. Wyciąć ulubione kształty. W połowie ciastek wyciąć okrągłą dziurkę. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić około 20 minut.
3..Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec ciastka około 12 minut, aż lekko się przyrumienią, jednak nie spieką. Ostudzić. Dżem przełożyć do mniejszego garnuszka i zagotować.
4.Ciastka bez dzuirek posmarować jeszcze ciepłym dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Po złożeniu ciastek, dziurki wypełnić resztą dżemu.
Porady
Najlepszy do przyrządzenia jest dżem kwaśny, gdyż nada on fajnego smaku ciasteczkom.
Komentarze