Ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

To bardzo kruche i smaczne ciasteczka za którymi każdy przepada.

Składniki:

  • 240 g masła
    170 g cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    400 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli

    dżem, smak według gustu, kilka łyżek

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Utrzeć masło z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę.
    Wymieszać mąkę z solą i dodać do masła z cukrem. Utrzeć na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić przez około 45 minut.
  • 2. Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką na grubość około 3-4 mm. Wyciąć ulubione kształty. W połowie ciastek wyciąć okrągłą dziurkę. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić około 20 minut.
  • 3. .Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Piec ciastka około 12 minut, aż lekko się przyrumienią, jednak nie spieką. Ostudzić. Dżem przełożyć do mniejszego garnuszka i zagotować.
  • 4. Ciastka bez dzuirek posmarować jeszcze ciepłym dżemem i przykryć ciastkiem z dziurką. Po złożeniu ciastek, dziurki wypełnić resztą dżemu.

Porady

Najlepszy do przyrządzenia jest dżem kwaśny, gdyż nada on fajnego smaku ciasteczkom.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy