Chutney do mięs

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie lubię tradycyjnego ketchupu jako dodatek do mięs , dlatego wyszukuję i sprawdzam przepisy na różne sosy do pieczonego , ten jest wyśmienity

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag pomidorów
    2cm korzenia imbiru
    30 dag winogron białych
    2 cebulki
    1/2 szklanki octu jabłkowego
    10 dag brązowego cukru
    ziele angiel.
    sól
    pieprz

Chutney do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą , a następnie obierz ze skórki . Drobno posiekaj.
    Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    Winogrona umyj i oderwij z szypułek .
    Cebulki posiekaj.
  • 2. Posiekane pomidory włóż do rondla , dodaj winogrona , cebulę oraz imbir.
    Wlej 1/2 szkl. octu jabłkowego , dosyp brązowy cukier oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
  • 3. Całość gotuj na średnim ogniu , często mieszając , ok. 20 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem . Usuń ziele angiel. Przełóż do słoiczków , szczelnie zamknij

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy