Chleb z kaszą jęczmienną na podmłodzie

0 (0 ocen)

Mięciutki, wilgotny chleb drożdżowy przygotowany na zaczynie zwanym podmłoda. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej

Składniki:


  • Podłoda:
    12 g drożdży
    250 g wody
    250 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    50 g wody
    30 g mleka w proszku
    15 g oleju
    250 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
    Oraz:
    100 g kaszy jęczmiennej

Chleb z kaszą jęczmienną na podmłodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Podmłoda: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę pszenną i zamieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.

    Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól i mleko w proszku. Dodać olej. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać. Całość przełożyć do misy robota.

    Na koniec wsypać kaszę jęczmienną. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Następnie ciasto przełożyć do dużej keksówki, oprószyć mąką, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy