Chleb rosyjski

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi od babci , piekę go często ,bo zawsze się udaje i jest długo świeży ze względu na dodatek ziemniaków!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna poznańska: 35 dekagramów
    - ziemniaki ugotowane i zmielone: 25 dekagramów
    - zakwas żytni: 100 mililitrów
    - woda przegotowana: 120 mililitrów
    - drożdże świeże piekarskie: 15 gramów
    - sół: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - kminek lub mak: 1 łyżka

Chleb rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże wymieszać z cukrem i 2łyżkami ciepłej wody ,pozostawić do wyrośnięcia. Ziemniaki ,mąkę ,sól,olej ,wodę i zakwas włożyć do miski i dobrze wyrobić .Dodać drożdże i jeszcze raz wyrobić . Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto wyrobić przez chwilę na stolnicy i ułożyć na blaszce wsmarowanej olejem i posypanej mąką. posmarować wierzch wodą.Można posypać makiem lub kminkiem.Naciąć nożem .Odstawić do wyrośnięcia .Piec na złoto około 35-40 minut w tem.180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy