Barszcz rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby starannie opłukać, osączyć, zalać 6 szklankami wody i odstawić na 3 godziny.
Gotować w tej samej wodzie 40 minut.
Wywar przecedzić i zachować, grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę opłukać, osączyć, poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować 10 minut.
2.Buraki, marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce od jarzyn.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Przygotowane warzywa dusić 5 minut na 2 łyżkach margaryny.
Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i energicznie mieszając, dusić jeszcze 3 minuty.
Następnie połączyć z kapustą, dodać sól i pieprz i gotować zupę 25 minut, dodać grzyby oraz fasolę.
3.Z pozostałej margaryny oraz mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 minut.
Przyprawić solą oraz pieprzem.
Śmietanę ubić.
Barszcz rozlać do talerzy, każdą porcję przybrać 1 łyżką śmietan
Komentarze