Chipsy warzywne i filet z piersi kurczaka w ziołach

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chipsy warzywne czyli chrupiąca marchewka, pietruszka i ziemniaki z piekarnika. A do tego grillowany filet z piersi kurczaka w ziołach

  • 15 min

Składniki:

  • 2 duże pietruszki
    2 duże marchewki
    2 duże ziemniaki
    marynata:
    75 ml oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka lubczyku
    kilka kropli maggi
    1 pojedynczy filet z piersi kurczaka podzielona na 4 części
    do oprószenia:pieprz cytrynowy, lubczyk, słodka papryka

Chipsy warzywne i filet z piersi kurczaka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chipsy warzywne i filet z piersi kurczaka w ziołach 1. Filet podzielić na 4 części, oprószyć przyprawami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut,
    W misce przygotować marynatę - mieszając ze sobą wszystkie składniki, Warzywa obrać, pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miski. Odstawić na 30 minut.
  • Chipsy warzywne i filet z piersi kurczaka w ziołach 2. Obtoczone w marynacie warzywa rozłożyć na blaszce wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na złoty kolor. Chipsy powinny być chrupkie , ale nie spalone.
    W międzyczasie na patelni grillowej upiec pierś z kurczaka.

Porady

Pod koniec pieczenia piersi można rozłożyć po plasterku ulubionego sera żółtego i zapiec,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy