kultura Żydowska jest dla mnie niesamowitą inspiracją nie tylko kulinarną. Chałka doskonale smakuje z masłem lub dżemem.
1 godz. 10 min
Składniki:
na Jedna duża lub dwie mniejsze Chałki .pół opakowania drożdży , 2 ,5 szklanki mleka ,pół szklanki cukru , szczypta soli , dwa całe jajka i jedno żółtko ,bialko do posmarowania Chałki
Chałka żydowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozczynić w pół szklnki ciepłego ale nie gorącego mleka z łyżka cukru i szcyptą.soli,Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
2.Gdy drożdże zaczną sie ruszać dolewamy mleko , dodajemy cukier , wsypujemy mąkę ile zabierze mleko , dokładnie wyrabiamy by ciasto' ""odchodziło od ręki.''Zostawiamy na 10 minut ,przykrywając ściereczką ,by ciasto wyrosło.
3.Dzielimy ciasto na 3 części , formujemy trzy wałki i zaplatamy jak warkocz.Koncówki zaciskamy w trójkąt. Układamy a blasze wyłożonej papierem lu wysypanej bułka tartą. Smarujemy dokładnie białkiem ,posypujemy cukrem lub robimy kruszonkę. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut , Gotowe!
Komentarze