Chałka z wanilią i cukrem perlistym

0 (0 ocen)

Chałka tak pyszna że robiłam ją 3 dni pod rząd.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    15g świeżych drożdży
    1 jajko
    0,5 szklanki mleka ciepłego
    4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
    Ziarenka z jednej laski wanilii
    50g masła stopionego


    1 jajko do posmarowania chałki
    1 łyżka cukru perlistego

Chałka z wanilią i cukrem perlistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii i drożdże rozmieszane z mlekiem.


    Wyrabiamy elastyczne ciasto.


    Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.


    Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek. Wałeczki przeplatamy tworząc warkocz.


    Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny.


    Po wyrośnięciu, smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

    Pieczemy chałkę ok. 30 - 35 minut w 180'.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy