Cebularz z cebulą duszoną w maśle i miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cebula duszona w maśle i miodzie jest krucha i delikatna w smaku. Idealny dodatek do śniadania i obiadu. Smakuje na ciepło i zimno.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    5 dag drożdży
    2 jajka
    6 dag roztopionego tłuszczu(masła lub margaryny)
    Farsz:
    6 dużych cebulek
    1 łyżka kopiasta masła
    1 łyżka miodu
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie, ketchup do smaku
    Ponadto około 5-6 dag żółtego sera, pestki dyni lub siemię lniane w ziarnkach.

Cebularz z cebulą duszoną w maśle i miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki mleka, 4-5 łyżek mąki, odstawić w ciepłe miejsce by rozczyn podrósł. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić na elastyczne ciasto, by odstawało od ręki. Wstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wrzucić wiórki masła i miód, podsmażyć, by skruszała, następnie dodać sól, pieprz i zioła, wymieszać, wystudzić.
    Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość około 1 cm i średnicy 12 cm w środku zrobić wgłębienie posmarować rozkłóconym jajkiem i przełożyć farsz, piec 15-20 minut w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać startym serem i ziarnami dyni i siemienia lnianego.
    Z tej porcji wychodzi 20 sztuk. Mój mąż lubi cebularze bez dodatków, więc część upiekłam bez dodatków. Spożywać z dodatkiem ketchupu.

Porady

Zamiast ziaren dyni i siemienia można użyć prażone płatki migdałowe. Do cebuli można dodać kilka kostek czerwonej papryki.

Komentarze

Podobne przepisy