Całuski

0 (0 ocen)

Pierniczki upieczone z tradycyjnego i starego przepisu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu
    30 dag mąki
    3 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać miód i dodać do niego mąkę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa miodowa przestygnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, następnie schłodzić je około 1 godziny.
    Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 1 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w 170st.

    20 dag mlecznej czekolady rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka i polać nią po wierzchu upieczonych i wystudzonych pierniczków ( można dodatkowo posypać kolorową posypką)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy