Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy. Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami,łyżką cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Żółtka ubijamy z cukrem. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki,mieszamy,dodajemy żółtka z cukrem i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy letni tłuszcz i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 w miarę równych części,w środek każdego kawałka ciasta wkładać po łyżeczce jagód wymieszanych z cukrem i kaszą manną,zlepiać,układać na blachę,posmarować białkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.25 minut w temp.180 s C.Posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Komentarze