BUŁECZKI Z JAGODAMI

5 (1 ocen)

  • 60 min

MAŚLANO DROŻDŻOWE CIASTO Z JAGODAMI,,,PRZEPYSZNE BULECZKI,,,

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1/2 l.mleka
    3 jajka (2 żółtka i 1 całe )
    1 szkl.cukru
    1 kg.mąki
    1 kostka masła
    ok.1 litra jagód
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody umyć, osuszyć,wymieszać z odrobiną mąki (2 łyżki ),aby nie dopuszczały dużo soku.Masło rozpuścić,mleko podgrzać. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki..Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem na puch.Mąkę przesiać miseczki, dodać jajka, zaczyn (wyrosniety),rozpuszczone masło,wyrobić na gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.,wycinamy kółko na środek nakładamy łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru.Składamy na pół,formujemy bułeczki, układamy sklejonym do dolu, do wyrośnięcia.Przed włożeniem.do piekarnika smarujemy bułeczki jajkiem,..
    Bułeczki możemy posypać cukrem lub kruszonką.
    Pieczemy w 180“ ,na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować