Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody umyć, osuszyć,wymieszać z odrobiną mąki (2 łyżki ),aby nie dopuszczały dużo soku.Masło rozpuścić,mleko podgrzać. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki..Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem na puch.Mąkę przesiać miseczki, dodać jajka, zaczyn (wyrosniety),rozpuszczone masło,wyrobić na gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.,wycinamy kółko na środek nakładamy łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru.Składamy na pół,formujemy bułeczki, układamy sklejonym do dolu, do wyrośnięcia.Przed włożeniem.do piekarnika smarujemy bułeczki jajkiem,..
Bułeczki możemy posypać cukrem lub kruszonką.
Pieczemy w 180“ ,na rumiano.
Komentarze