Bułeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

uwielbiam bułeczki z jagodami

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - drożdże: 100 gramów
    - cukier puder: 2 szklanki
    - margaryna Kasia: 250 gramów
    - mleko: 0.75 szklanki
    - mąka: 6 szklanek
    - sól: 1 szczypta
    - mąka: 1 łyżka
    - jagody rozmrożone lub świeże: 400 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1 łyżka

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasię stopić i ostudzić.
    Do miski dajemy kolejno składniki według tej kolejności jak w spisie.
    Nie mieszamy i odstawiamy miskę z zawartością na godzinę.
    Po tym czasie gdy masa lekko podrośnie wyrabiamy ciasto.
    Odrywamy kawałki ciasta, robimy krążek na środek kładziemy po łyżeczce jagód i formujemy kulkę.
    Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy i smarujemy rozmąconym białkiem.
    Gdy bułki podrosną wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25-30 minut.
    Lekko przestudzone bułki smarujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy