Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski.
Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru.
Mieszamy do połączenia i rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej).
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, ubite jajka, dolewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto rękami (ciasto powinno być miękkie i pulchne).
Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części.
Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem.
Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.
Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -18 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze