Bułeczki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczne bułeczki z jagodami ,których zapach podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu i przyciąga domowników.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 3 szkl,
    mleko 3/4 szkl,
    drożdże 50 g,
    cukier 2/3 szkl,
    jajka 3 szt,
    cukier waniliowy op,
    masło lub margaryna 1/4 kostki,
    sól szczypta,
    Nadzienie;
    jagody 400 g,
    cukier 1/2 szkl,
    jajko 1 do posmarowania bułeczek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jajko

Bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki z jagodami 1. Mąkę przesiewamy do miski.
    Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru.
    Mieszamy do połączenia i rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej).
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, ubite jajka, dolewamy resztę letniego mleka i wyrabiamy ciasto rękami (ciasto powinno być miękkie i pulchne).
    Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone letnie masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
    Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ścianek miski.
    Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na części.
    Na każdej części nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem.
    Brzegi ciasto dokładnie zlepiamy formując bułeczki.
    Bułeczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -18 minut.

    Po upieczeniu i wystudzeniu bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować