Bułeczki z czarnuszką

0 (0 ocen)

Te bułeczki są naprawdę przepyszne a za sprawą intensywnie pachnącej czarnuszki wpływają pozytywnie również na metabolizm.

Składniki:

  • ok. 4 szklanek mąki tortowej
    5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru (płaska)
    2,5 szkl. mleka
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    50 g roztopionej margaryny
    czarnuszka

Bułeczki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, letniego mleka, cukru i odrobiny mąki zrobić rozczyn.
  • 2. 2. Po około 20 minutach, gry rozczyn wyrośnie dodać do tego resztę
    mąki, jajka i sól. Wszystko dobrze wyrobić drewnianą łyżką, na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wyrabiać dalej aż do momentu gdy ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odrywać się od łyżki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • Domowe bułeczki z czarnuszką 3. 3. Kokilki dobrze wysmarować i nakładać do nich ciasto do połowy wysokości ścianek naczynia. Posypać gruba sola i czarnuszką. wstawić do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec ok 30 minut aż do zarumienienia się bułeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy