Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Bułeczki które uwielbiam moja rodzina. Zjadamy je jeszcze ciepłe. Rabarbar dodaje fajnego smaku.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 500 gram mąki wrocławskiej
    4 dkg drożdży
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    2 żółtka
    50 gram masła
    Sól szczypta
    ¾ szklanki mleka
    ½ kg rabarbaru
    2 łyżki cukru
    Lukier:
    1 cytryna
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżki żurawiny suszonej

Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto zarobione 1. Do miski dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami mleka.Odstawiam do wyrośniecia zaczyn aż drożdże urosną. Pózniej dodaję resztę mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • konfitura z rabarbaru 2. Rabarbar obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny. Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura.Następnie formuję małe kulki ciasta i w środek wkładam konfiturę z rabarbaru.
  • bułki wyrastają 3. Bułeczki odstawiam do wyrośniecia. Każdą bułke przed włożeniem do piekarnika smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję i posypuję żurawiną

Komentarze

Podobne przepisy