Bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do miski dodaję drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewam 3 łyżkami mleka.Odstawiam do wyrośniecia zaczyn aż drożdże urosną. Pózniej dodaję resztę mąki, mleko letnie, i rozpuszczone masło. Jajka ubijam razem z cukrem i też dodaję do ciasta, oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Rabarbar obieram, myję i kroję. Zasypuję 2 łyżkami cukru, odstawiam na dwie godziny. Następnie na patelni przesmażam lekko. Powstanie fajna konfitura.Następnie formuję małe kulki ciasta i w środek wkładam konfiturę z rabarbaru.
3.Bułeczki odstawiam do wyrośniecia. Każdą bułke przed włożeniem do piekarnika smaruje roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temp 170 stopni, około 20 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robię lukier. Po upieczeniu drożdżówki lukruję i posypuję żurawiną
Komentarze