Ciasto:
35 dag mąki
2 żółtka
25 dag masła
10 dag cukru
3 dag proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 budynie z cukrem(malinowy, czekoladowy, waniliowy)
1,5 l mleka
Posypka( orzechy włoskie, posypka czekoladowa)
Budyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i krótko schładzamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy dobrze schłodzone masło, siekamy szerokim nożem. Następnie robimy wgłębienie, wlewamy utarte żółtka, mieszamy nożem a potem szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około ½ godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką kółka, wylepiamy foremki do babeczek , nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 15-20 minut w temp. Około 200 stopni.
Budynie gotujemy według przepisu, napełniamy babeczki kolorowym budyniem i dekorujemy orzechami i posypką czekoladową.
Porady
Do dekoracji babeczek można użyć wiórek czekoladowych. Babeczki smakują najlepiej na drugi dzień.
Komentarze