Budyniowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienity dodatek do kawy

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag mąki
    2 żółtka
    25 dag masła
    10 dag cukru
    3 dag proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    3 budynie z cukrem(malinowy, czekoladowy, waniliowy)
    1,5 l mleka
    Posypka( orzechy włoskie, posypka czekoladowa)

Budyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i krótko schładzamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy dobrze schłodzone masło, siekamy szerokim nożem. Następnie robimy wgłębienie, wlewamy utarte żółtka, mieszamy nożem a potem szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około ½ godziny.
    Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką kółka, wylepiamy foremki do babeczek , nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy 15-20 minut w temp. Około 200 stopni.
    Budynie gotujemy według przepisu, napełniamy babeczki kolorowym budyniem i dekorujemy orzechami i posypką czekoladową.

Porady

Do dekoracji babeczek można użyć wiórek czekoladowych. Babeczki smakują najlepiej na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy