brownie

0 (0 ocen)

ciasto zarezerwowane jest dla prawdziwych fanów czekolady. ciasto wyjatkowo łatwo sie przyrządza, a podane z lodami lub z bita śmietana smakuje jeszcze lepiej;)

Składniki:

  • 300g czekolady (60-70%)
    225g masła
    3 całe jajka
    pół łyżeczki aromatu waniliowego
    275g cukru
    135g maki
    1/4 łyczeczki soli

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. blache o wymiarach 20x30 wykladamy papierem do pieczenia. 1/3 ilośc czekolady tarkujemy na tarce o grubych oczkach i wstawiamy do lodówki. reszte czekolady lamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku z masłem do chwili roztopienia sie skladników(tzn nie gotujemy). jajka ubijamy z aromatem i cukrem na puszystą masę dodajemy czekoladowa masę i chwile mieszamy.dodajemy przesianą mąkę i sól poczym mieszamy wszystko dokładnie. przekładamy do formy ciasto i posypujemy utarta czekolada. pieczemy ok.40 min do suchego patyczka

Porady

czas pieczenia może byc rózny w zależności od piekarnika. u jednych może byc to 20 min a np jak u mnie 40 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy