BOCZUŚ DO CHLEBA

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i aromatyczna rolada na zimno do pieczywa.Będzie smaczną ozdobą nawet świątecznego stołu.

Składniki:


  • 1 1/2 kg.świeżego boczku chudego bez skóry
    0,40 dkg.pieczarek
    0,40 dkg.mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
    1 duża główka czosnku
    2 łyżki masła
    sól,pieprz,majeranek,2 łyżki soku z cytryny.

Boczuś do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczuś do chleba 1.



    Pieczarki umyć i pokroić w mniejsze kawałki,skropić sokiem z cytryny.Czosnek obrać i pokroić w kostkę lub posiekać nożem.Na patelni rozgrzać masło,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody.Dodać czosnek,przyprawić do smaku solą,pieprzem i smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się pieczarek i zeszklenia się czosnku,przestudzić.
  • boczuś do chleba 2.

    Do miski włożyć mięso,dodać pieczarki,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
  • 3. Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć po grubości nie docinając do końca,rozłożyć,posypać przyprawami.
  • boczuś do chleba 4.
    Z jednego brzegu mięsa rozłożyć farsz
  • boczuś do chleba 5.
    Zwinąć w roladę,posypać przyprawami.
  • boczuś do chleba 6.
    Całość zawinąć w papier do pieczenia,obwiązać bawełnianą nicią.
  • boczuś do chleba 7.
    Na blaszkę wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladę
  • boczuś do chleba 8. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 90 min,odwracając roladę po każdych 30 min.pieczenia,polewać wytworzonym sosem.Po wyjęciu przestudzić.
  • boczuś do chleba 9.

    Zimną roladę odwinąć z papieru.
  • boczuś do chleba 10. Ułożyć na półmisku,krojąc kilka plastrów,ozdobić.

Porady

Taka rolada na ciepło jest również smacznym mięskiem do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy