Bliny

0 (0 ocen)

Często robię je z mamą na śniadanie lub kolację.Są pyszne.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    ok. 3 szkl. mleka
    5 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 jajka
    sól
    2 łyżki oleju
    olej/oliwa z oliwek do smażenia

Bliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z niewielką ilością ciepłego mleka i kilkoma łyżkami mąki, pozostawić w cieple.
    Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę przesianej mąki, letnie mleko, jajka, sól, olej. Ciasto wyrobić i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 2. Łyżką formować placki i smażyć na oleju. Podawać gorące, najlepiej z kwaśną śmietaną lub na słodko z konfiturami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy