Biszkopty podpiekane z truskawkowym kremem

0 (0 ocen)

Niezwykle lekki i puszysty deser

Składniki:

  • 80 g lekko pokruszonych biszkoptów, 1 łyżka zmielonych migdałów, 2 łyżki sherry, 80 ml śmietanki kremowej, 80 ml sosu custard, 100 g przepołowionych truskawek, 3 łyżki cukru trzcinowego

Biszkopty podpiekane z truskawkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty ułożyć osobno w czterech małych naczyniach żaroodpornych, posypać migdałami i skropić sherry. Ubić śmietankę i delikatnie połączyć z sosem custard oraz z połówkami truskawek. Nałożyć krem na biszkopty, wygładzając z wierzchu i posypując grubą warstwą cukru. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć naczyńka żaroodporne i piec około 3 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem wstawić na 2 godziny do lodówki.

Porady

Sos custard można kupić w gotowej formie lub zrobić samemu, dodając nieco mleka i mąki do żółtka i dokładnie ucierając z 4 łyżeczkami cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy