Biszkoptowy obłoczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekkie i delikatne ciasto, otulone kokosowo-czekoladowym puchem. Idealne do codziennej kawki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23x38 cm)
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    krem z kaszy manny:
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    kostka masła

    masa jabłkowa:
    słoik smażonych jabłek (1 litr)
    2 galaretki cytrynowe
    2 szklanki wody

    dodatkowo:
    2 wafle pincessa kokosowe

Biszkoptowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC 30 minut.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę mannę, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać wystudzoną kaszę.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, gdy wystygną wymieszać z jabłkami. Wafelki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Wykonanie: biszkopt - jabłka z galaretką - krem z kaszy manny - wafelki kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy