Biszkopt z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonała przekąska dla każdego.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody
    cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenie
    szklanka dżemu truskawkowego
    2 szklanki gęstej,kwaśnej śmietany (12%)
    zagęstnik
    świeże truskawki w dowolnej ilości
    galaretka truskawkowa
    tłuszcz i przetarte przez ostre sito czerstwe biszkopty

Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę
    2.Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem,dodając po łyżce zimnej wody oraz cukier waniliowy.
    3. Masę z żółtek łączymy z mąką ziemniaczaną i tortową oraz proszkiem do pieczenia,dodajemy pianę z białek i wyrabiamy ciasto.
    4.Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem i posypaną przetartymi biszkoptami formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 C ok. 40 min.
    5. Równomiernie zrumieniony biszkopt wyjmujemy z piekarnika,pozostawiamy w formie,aż ostygnie.
    6.Wierzch ciasta smarujemy dżemem,na dżem wylewamy spienioną,połączoną z zagęstnikiem śmietanę w której utykamy truskawki.
    7. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
    8. Na wychłodzone ciasto wylewamy galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy