Biszkopt z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubijamy z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę
2.Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem,dodając po łyżce zimnej wody oraz cukier waniliowy.
3. Masę z żółtek łączymy z mąką ziemniaczaną i tortową oraz proszkiem do pieczenia,dodajemy pianę z białek i wyrabiamy ciasto.
4.Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem i posypaną przetartymi biszkoptami formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 C ok. 40 min.
5. Równomiernie zrumieniony biszkopt wyjmujemy z piekarnika,pozostawiamy w formie,aż ostygnie.
6.Wierzch ciasta smarujemy dżemem,na dżem wylewamy spienioną,połączoną z zagęstnikiem śmietanę w której utykamy truskawki.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
8. Na wychłodzone ciasto wylewamy galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Komentarze