Biszkopt z masą migdałowo-czekoladową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto idealne na niedzielę. Szybkie w przygotowaniu. Przepis można przygotować w wersji tradycyjnej z mąką pszenną lub w wersji bezglutenowej.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki (u mnie 3 łyżki mąki ryżowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    6 łyżek startych migdałów
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła
    gorzka czekolada
    5 łyżek cukru pudru

Biszkopt z masą migdałowo-czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Biała ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubiec biszkopt. Wystudzić i przekroić.

    Masa:
    Mleko zagotować, zalać nim zmielone migdały. Odstawić do wystudzenia. Gorzką czekoladę posiekać. Ilość zależy od własnych upodobań. Ja zużyłam 1/2 tabliczki. Masło z cukrem pudrem utrzeć, a następnie stopniowo dodawać zaparzone migdały, na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Masą przełożyć biszkopt. Udekorować.

Porady

Ilość cukru pudru i czekolady do masy zależy od własnych upodobań.

Komentarze

Podobne przepisy