Biszkopt truskawkowy z galaretką

0 (0 ocen)

  • 25 min

jest to ciasto przepyszne.rozpływa się w ustach

  • 25 min

Składniki:

  • Biszkopt;
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Przełożenie ciasta;
    masa malinowa z torebki
    śmietana 30%
    1kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    łyżka cukru

Biszkopt truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółltek.Miksujemy białka na sztywną pianę i powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Nie przerywamy miksowania.Wlewamy rozmieszane żółtka i wsypujemy przesiane oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia.Mieszamy i wlewamy olej.Tortownicę wykładamy papierem.Wlewamy ciasto'.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 min.
    Upieczone ciasto kroimy nożem na 3 blaty. Na pierwszy blat ciasta dajemy gotowy krem malinowy z torebki ubity ze śmietaną.Dociskamy drugim blatem.Truskawki ucieramy blenderem,wsypujemy cukier.Rozrabiamy 2 galaretki w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy.połowę gorącego musu wykładamy na biszkopt,przykrywamy blatem i dociskamy.Na niego wykładamy drugą połowę masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy