BESZAMELOWA PASTA JAJECZNA

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pasta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 duża pieczarka (około 50 gram)
    50 ml mleka
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka octu

Beszamelowa pasta jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować około pół litra wody z octem. Na wrzątek wtłuc jajka, przykryć pokrywką i odstawić z gazu na 5 minut.
  • 2. W rondelku roztopić masło, następnie dodać mąkę i energicznie mieszając dodawać mleko. Powinien wyjść nam dosyć gęsty beszamel.
  • 3. Następnie dodajemy do niego drobno posiekaną pieczarkę, dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 min.
  • 4. Do rondelka przekładamy wyłowione łyżką cedzakową jajka, delikatnie mieszamy, aby w masie były widoczne fragmenty białka i żółtka.
  • 5. Na koniec dodajemy posiekaną nać pietruszki, doprawiamy całość solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy