Banoffee

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo bardzo słodkie ciasto a w zasadzie deser bo nic nie pieczemy , przepyszne , wystarczy kawałeczek aby zaspokoić chęć na słodkie :)szybkie a takie smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • Spód
    - 400 g herbatników maślanych
    - 200 g masła ( min 82% )

    Masa
    - 750 ml śmietany 30 %
    - 4 sztuki śmietan-fix
    - 150 g cukru pudru (można więcej wg smaku )

    dodatkowo
    - 4 dojrzałe banany
    - puszka masy kajmakowej
    - kilka kostek czekolady ( mleczna lub gorzka jak kto woli )

Banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem , najlepiej w blenderze ,masę ułożyć na formie 28 cm
    u mnie jest to szklana forma do tarty ale może być również inna np. silikonowa lub metalowa o dowolnym kształcie .
    Banany obrać i pokroić na plasterki , ułożyć na herbatnikowym spodzie "na zakładkę " :)
    Masę kajmakową podgrzać delikatnie w kąpieli wodnej tak aby konsystencja zmieniła się na bardziej płynną i ostudzoną wylać na banany .
    Cukier wymieszać ze śmietan-fixem i powoli wsypywać pod koniec ubijania śmietany,
    ubitą śmietanę wyłożyć na masę kajmakową i całość posypać startą czekoladą :)
    Smacznego :)

Porady

najlepsze na drugi dzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy