Banoffee

5 (153 ocen)

Banoffee jest zdecydowanie dla bananowych łasuchów :) Strasznie słodkie. Zrobiłam siostrze na urodziny i to był chyba najsmaczniejszy prezent jaki jadła. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała zamiast kakao-cynamon. Dodatkowo zrobiłam spód z ciastek korzennych Speculoos . Wyborne!

Składniki:

  • 4 banany
    puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub gotowej masy toffi (ja użyłam mleka gostyńskiego)
    85 g rozpuszczonego masła
    150 g ciastek digestive, pokruszonych (lub innych kruchych, mogą być np. korzenne Speculoos)
    sok z połowy cytryny
    475 ml kremówki
    łyżeczkę dobrego kakao
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Toffi

Banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć w naczyniu rozpuszczone masło z pokruszonymi ciastkami na gładka masę.Wcisnąć na dno blaszki (ok.23cm) i wstawić do lodówki przykryte folią na godzinę.
  • 2. Banany obrać, pokroić i ułożyć na kruchym spodzie. Skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Banany zalać karmelową masą z puszki.
  • 4. Kremówkę ubić, wyłożyć na ciasto i posypać kakao.

Porady

Uważajcie przy gotowaniu puszki z masą. Nie otwierajcie jej nigdy gorącej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować