Banoffee

  • wyświetlono: 476 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Banoffee jest zdecydowanie dla bananowych łasuchów :) Strasznie słodkie. Zrobiłam siostrze na urodziny i to był chyba najsmaczniejszy prezent jaki jadła. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała zamiast kakao-cynamon. Dodatkowo zrobiłam spód z ciastek korzennych Speculoos . Wyborne!

Cinnamonelf

Składniki

4 banany
puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny pod przykryciem lub gotowej masy toffi (ja użyłam mleka gostyńskiego)
85 g rozpuszczonego masła
150 g ciastek digestive, pokruszonych (lub innych kruchych, mogą być np. korzenne Speculoos)
sok z połowy cytryny
475 ml kremówki
łyżeczkę dobrego kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Banoffee

  • 1. Połączyć w naczyniu rozpuszczone masło z pokruszonymi ciastkami na gładka masę.Wcisnąć na dno blaszki (ok.23cm) i wstawić do lodówki przykryte folią na godzinę.
  • 2. Banany obrać, pokroić i ułożyć na kruchym spodzie. Skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Banany zalać karmelową masą z puszki.
  • 4. Kremówkę ubić, wyłożyć na ciasto i posypać kakao.

Porady

Uważajcie przy gotowaniu puszki z masą. Nie otwierajcie jej nigdy gorącej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekarmelbanantoffiibanoffeespeculoos

Komentarze

Podobne przepisy

Mrożony deser banoffe pie

Dodane przez: fiveoclock

Mrożony deser banoffee pie

Uwielbiam banoffee pie, często...

Banoffee Pie

Dodane przez: PolskaGotuje

Banoffee Pie

Ulubiony deser księżnej Diany.

babeczki1

Dodane przez: klaudia1984

Babeczki banoffee

Pomysł na babeczki o smaku pysznego...

Mini banoffee

Dodane przez: PolskaGotuje

Mini banoffee, czyli kawałeczki nieba

Upichciliśmy mini banoffee. Nie...

banoffee

Dodane przez: klaudia1984

Banoffee z orzechami

Słynne ciasteczko z orzechową masą...

image-0nfb0pr

Dodane przez: KASIA113

Banoffee na biszkopcie moja wersja

Pyszne ciasto które zachwyca swoim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE