BANANOWIEC

0 (0 ocen)

  • 20 min

To przepis mojej babci, zawsze robimy go na Święta i okazje rodzinne

  • 20 min

Składniki:

  • -2 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 kostki margaryny (125g)
    -3 banany
    -3jajka
    -10 łyżek stołowych cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1łyżeczka sody oczyszczonej
    -1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -5 dużych łyżek mleka 3,2 %
    -szczypta soli
    -margaryna do wysmarowania formy i tarta bułka

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowiec 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli W mleku rozpuścić sodę. Margarynę zagnieść z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka + ( stopniowo ) mąkę z proszkiem i mleko z sodą. Ustawić piekarnik na 180 st. Obieramy banany i dokładamy do ciasta ,następnie bardzo dokładnie mieszamy wszystko razem tak aby składniki się nie oddzielały. przekładamy ciasto do formy nasmarowanej margaryną i posypanej bułką. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 40-50min z tym iż po upływie 30 min należy sprawdzać stopień pieczenia drewnianym patyczkiem.

Porady

Jeśli macie życzenie można polać wierzch ciasta białą lub ciemną czekoladą i posypać kawą rozpuszczalną. Kompozycje zdobienia są dowolne. Ciasto idealnie komponuje się z kawą ,ma delikatny i subtelny smak. Polecam wszystkim łasuchom. Jest proste do wykonania i bardzo elegancko się prezentuje. SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy