Bakłażanowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Rozłożyć je na papierze, posolić. Poczekać aż puści wodę.
Następnie wyłożyć je na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Zapiec przez 5-10min w rozgrzanym do 180 ‘ piekarniku.
2.W międzyczasie pokroić pomidora, pasztet w plasterki.
Ser żółty zetrzeć na drobny oczku tarki.
Ser feta pokroić w kosteczkę, paprykę w paski.
3.Wyjąć bakłażana z piekarnika i nałożyć na niego pomidora, pasztet, ser feta i paprykę. Posypać ziołami prowansalskimi i serem żółtym.
Ponownie włożyć do piekarnika i piec, aż ser żółty się stopi.
Podawać na ciepło.
Porady
Można użyć papryki marynowanej - będzie bardziej miękka.
Zamiast pasztetu można użyć wędlinę.
Komentarze