Bakłażanowy przysmak

0 (0 ocen)

Przepis inspirowany tym co znalazłam w lodówce pewnego letniego dnia.

Składniki:

  • 1 bakłażan
    2 pomidory
    ¼ papryki czerwonej
    Pasztet (około 200g)
    Ser feta (około 100g)
    Ser żółty (szklanka drobno potartego)
    Sól, pieprz
    Zioła prowansalskie

Bakłażanowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Rozłożyć je na papierze, posolić. Poczekać aż puści wodę.
    Następnie wyłożyć je na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Zapiec przez 5-10min w rozgrzanym do 180 ‘ piekarniku.
  • 2. W międzyczasie pokroić pomidora, pasztet w plasterki.
    Ser żółty zetrzeć na drobny oczku tarki.
    Ser feta pokroić w kosteczkę, paprykę w paski.
  • 3. Wyjąć bakłażana z piekarnika i nałożyć na niego pomidora, pasztet, ser feta i paprykę. Posypać ziołami prowansalskimi i serem żółtym.
    Ponownie włożyć do piekarnika i piec, aż ser żółty się stopi.
    Podawać na ciepło.

Porady

Można użyć papryki marynowanej - będzie bardziej miękka. Zamiast pasztetu można użyć wędlinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy