Babka żurawinowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Może komuś przyda się przepis na szybką, smaczną babę.

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 175 gramów
    - cukier: 0.7 szklanki
    - jaja: 3 sztuki
    - jogurt grecki: 250 mililitrów
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - suszona żurawina: 200 gramów
    - cukier puder /do posypania: 1 łyżka

Babka żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka żurawinowa 1. Przygotowanie:
    Masło z cukrem dokładnie ucieramy, dodajemy jaja i łączymy aby powstała gładka masa.
    Dodajemy jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

    Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie je mieszamy.

    Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
    Studzimy, wyjmujemy babkę z formy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy