Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Niewielka babka o wilgotnym, sprężystym wnętrzu. Charakteru nadaje jej kandyzowana skórka pomarańczowa, najlepiej domowej roboty.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier drobny: 0.75 szklanki
    - pomarańcze (wyciśnięty sok (ok. 250ml) + otarta skórka): 2 sztuki
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - olejek waniliowy (kilka kropli): 0.25 łyżeczki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    DODATKOWO::
    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżeczka
    - mąka pszenna (do wysypania formy): 1 łyżka
    LUKIER::
    - cukier puder: 100 gramów
    - gorąca woda: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    DODATKOWO (DO DEKORACJI)::
    - kandyzowana skórka pomarańczowa (najlepiej domowej roboty): 3 łyżki

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wraz z cukrem ubić do białości. Dodać sok i startą skórkę z pomarańczy, olej oraz kilka kropli olejku waniliowego - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować.
  • 2. Ciasto przelać do foremki na babkę z kominkiem (szer. 20cm, wys. 9cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w temp. 180st. ok. 50 minut (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce do ostudzenia. Ostudzoną wyjąć z formy.
  • 3. Składniki na lukier dokładnie utrzeć, polać nim babkę i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy