Babka pomarańczowa

5 (183 ocen)

Trochę inna babka. Pachnąca świętami. Pyszna.

Składniki:

  • 1 spora pomarańcza (ok. 25 dag)
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok (ok. pół szklanki).
  • 2. W garnku roztapiamy margarynę z cukrem, sokiem pomarańczowym i startą skórką. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i studzimy.
  • 3. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i aromat pomarańczowy. Miksujemy na gładką masę.
  • 4. Dodajemy kandyzowaną skórkę pokrojoną w kosteczkę, obtoczoną w łyżce mąki i pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • 5. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy w 150 stopniach (termoobieg) ok. 60 minut.
  • 6. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Foremki silikonowej nie trzeba smarować tłuszczem. Ta ilość ciasta jest na dużą formę do babki lub 2 keksówki. Jeśli mamy mniejszą formę i ciasta okaże się za dużo (formę napełniamy do ok. 3/4 wysokości), z pozostałego ciasta możemy upiec kilka babeczek (wtedy pieczemy je krócej niż babkę - 25-30 minut).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować