Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babka ta jest idealnym ciastem na Wielkanocny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 całe jajka zważyć, ile zaważą tyle-
    mąki
    cukru pudru
    masła roślinnego w kostce

    sok i skórka z jednej cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu cytrynowego

    forma o średnicy 20 cm

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać po jednym jajku i po dwie łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta.
  • 3. Ciasto wlać do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką.
    Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Po upieczeniu babkę polukrować lub w inny sposób udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy