babeczki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszne, szybkie zdrowe! :)

  • 40 min

Składniki:


  • 1 op. ciasta francuskiego
    200g szpinaku
    100g fety
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    jajko

Babeczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dusić, aż do odparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, doprawić pieprzem, a na koniec dodać śmietanę. Jeszcze chwilę dusić aby wszystko ładnie się połączyło. Dokładnie wymieszać. Wystudzić.

    Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 8x8cm. Ułożyć w foremce na muffinki, nałożyć łyżkę farszu oraz kostkę sera feta, połączyć rogi ciasta. Można też ciasto zlepić na pół, by powstał trójkąt. Dodatkowo smaruję wierzch babeczki rozkłóconym jajkiem połączonym z ziołami prowansalskimi. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Świetnie smakuje z czerwonym barszczem.

Komentarze

Podobne przepisy