Baba z rodzynkami i suszonymi morelami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne ciasto do kawy

  • 20 min

Składniki:

  • 150 g suszonych moreli
    100 g rodzynek wczesniej namoczonych w gorącej wodzie
    300 g miękkiej margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    15 g proszku do pieczenia
    1,5 szklanki cukru pudru
    5 jajek
    margaryna i mąka do formy

Baba z rodzynkami i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.
  • 2. Dodajemy jajka ,mąke i proszek do pieczenia.
  • 3. Do ciasta dodajemy pokrojone w paski morele i odsączone i posypane mąką rodzynki.
  • 4. Forme tortownice z kominkiem smarujemy margarynę i posypujemy mąką .
    Przelewamy ciasto.
  • 5. Do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika wsadzamy blaszkę z ciastem i pieczemy 55 minut.
  • 6. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy