Aromatyczny piernik drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ulubiony piernik mojej rodziny. Zawsze się udaje i świetnie smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 35 dkg mąki
    10 dkg świeżych drożdży
    1 szklanka cukru
    1 szklanka miodu sztucznego
    1 szklanka oleju
    7 jaj
    1 torebka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka startej skórki pomarańczowej
    1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych

Aromatyczny piernik drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z odrobiną cukru, mąki i ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momentu aż masa będzie pulchna i biała. Dodać pozostałe składniki, na końcu stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z przyprawa do piernika i sodą. Lekko wymieszać. Ciasto wylać na dwie tradycyjnej wielkości blaszki i piec każdy placek na jasnobrązowy kolor ok. 30 min. Ostudzić po czym przełożyć ciepłym powidłem śliwkowym. Wierzch polać polewą i udekorować według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy