Piernik drożdżowy z kremem orzechowym

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na święta i nie tylko... lekki, puszysty, długo utrzymuje świeżość. Szybko się go robi i smakuje wybornie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na blachę 23x38 cm
    1 szkl. cukru
    ¾ szkl. oleju
    ¾ szkl. miodu sztucznego
    35 dag mąki pszennej
    3 łyżeczki sody
    10 dag drożdży świeżych
    7 jaj
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)

    krem:
    1 szkl. orzechów
    1/2 szkl. mleka
    1 szkl. cukru pudru
    1 kostka masła

    dodatkowo:
    słoik powideł śliwkowych

    polewa:
    1/4 kostki masła
    2,5 łyżki śmietany 18 %
    2,5 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżki kakao
    łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik drożdżowy z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieramy z drożdżami. Dodajemy zmiksowane żółtka następnie miód, olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Z tego pieczemy 2 placki. Jeden cieńszy i grubszy który kroimy na połowę. Pieczemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Krem: mleko zagotować z cukrem, dodać orzechy i parzyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając. Wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, porcjami dodawać orzechy.
  • 3. Polewa: żelatynę rozpuścić z łyżce wrzątku. Masło, śmietanę, cukier i kakao zagotować, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Wystudzoną polewą polać ciasto.
  • 4. Przełożenie: placek – powidła – placek – krem – placek - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować