Ananasek Matita

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne słodkie i całe w ananasach.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju
    Masa:
    2 puszki Ananasów
    1 kostka masła lub margaryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    4 łyżki żelatyny lub 2 opak. galaretki ananasowej

Ananasek matita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :Biała ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier,żółtka i jeszcze ubijamy.Następnie dodajemy przesiane mąki ,proszek do pieczenia ,olej i ocet mieszamy i pieczemy w prostokątnej blaszce ok 20-30 min.
    Masa: Ananasy osączamy i miksujemy blenderem na papkę .Z syropu ,mąki ziemniaczanej i pszennej gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia .Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy zimny budyń.Zmiksowane ananasy podgrzewamy i dodajemy żelatynę lub galaretki mieszamy tak długo aby się rozpuściły .Ostudzony biszkopt przekrój na 2 części na jednej posmaruj masę przykryj drugą i na wierzch wyłóż tężejącą galaretką ananasową.

Porady

Aby wyglądał bardziej smakowicie polecam odłożenie masy i na galaretce zrobić kilka kleksów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy