Zupa ziemniaczano-rozmarynowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ziemniaki pieczone z rozmarynem smakują bosko.Idąc tym tropem przygotowałam aromatyczną zupę krem ziemniaczano-rozmarynową. Wiosną zasiałam mnóstwo ziół na balkonie,czas je zjeść...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki: 50 dekagramów
    - rozmaryn (świeży/gałązki): 2 sztuki
    - rozmaryn suszony (zmielony): 1 łyżeczka
    - śmietana (18% do zup): 3 łyżki
    - por (biała i zielona część): 100 gramów
    - seler (gałązki): 5 sztuk
    - oliwa: 6 łyżek
    - masło: 1 łyżka
    - kostka bulionu (na wędzonym boczku lub na żeberkach): 1 sztuka
    - pieprz (czarny/mielony): 0.5 łyżeczki
    - majeranek: 0.5 łyżeczki
    - pestki dyni: 3 łyżki
    - cebula (biała/średniej wielkości): 1 sztuka
    - woda: 700 mililitrów

Zupa ziemniaczano-rozmarynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać,drobno posiekać.Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę. Por i seler umyć,pokroić.Suszony rozmaryn zmielić w młynku lub dokładnie zetrzeć w moździerzu.
  • 2. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie,zmniejszyć ogień,dusić 4 minuty.
  • 3. Do 2 litrowego garnka wrzucić ziemniaki,cebulę,por,seler,rozmaryn,przyprawy i kostkę bulionową zagotować,zmniejszyć ogień,gotować 20 minut. Do zupy dodać masło i śmietanę,gotować jeszcze 5 minut.Ewentualnie doprawić solą.
  • 4. Zupę zmiksować w blenderze. Podawać w miseczkach posypaną pestkami dyni.
  • 5. Rady:do zupy można dodać odrobinę mielonego ziela angielskiego.Wspaniale smakuje posypana parmezanem. Pestki dyni warto uprażyć.

Komentarze

Podobne przepisy