Zupa ziemniaczana z pieczoną dynią

0 (0 ocen)

Smaczna, rozgrzewająca i sycąca zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu gdy mamy wcześniej upieczoną dynię.

Składniki:


  • 5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    10 cm zielonej części pora
    3 łyżki masła
    500 g pieczonej dyni
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy do zup
    0,5 łyżeczki kurkumy
    0,5 łyżeczki kuminu mielonego
    1 dużą szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz do smaku

Zupa ziemniaczana z pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Marchew i seler naciowy pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dodać masło, postawić na gazie.

    Pora umyć dokładnie i posiekać, wrzucić do garnka, całość chwilę dusić na maśle,mieszając.

    Obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawę (użyłam naturalnej przyprawy typu jarzynka) i zagotować.

    W międzyczasie dynię obrać ze skóry (lub nie, w zależności od odmiany), zmiksować blenderem na puree, wrzucić do zupy, gdy warzywa będą miękkie.

    Dodać pozostałe przyprawy: kumin, kurkumę i gałkę, całość zagotować i zdjąć z ognia.

    Podawać posypaną świeżo mielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy