Zupa z krewetek i papai

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki
    2 pietruszki
    1 seler
    4 liście kaffiru
    400 g krewetek w pancerzu
    1 papaja
    165 ml mleka kokosowego
    50 g ryżu
    natka pietruszki
    sól, pieprz

Zupa z krewetek i papai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z krewetek i papai 1. Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min.
    Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans.
    W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki.
    Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy