Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 ml jarmużu konserwowego
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
por (biała część)
4 ziemniaki
200 g mrożonych maślaków
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
trybula
sól, pieprz
Zupa z jarmużem i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki w dużą kostkę.
Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.
Następnie dodajemy jarmuż wraz z zalewą, dolewamy wrzątku (do poziomu 1,5 litra), liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną trybulą.
Komentarze